Objavljen je programski raspored 55. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva!

Objavljen je programski raspored 55. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva!
-

55. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva održat će se od 24. do 26. studenoga 2023. u Zagrebu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Autorskog studija – fotografija, film, video.

Revija je jedna od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. U tom kontekstu ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske. Program Revije, osim projekcija recentne produkcije, obuhvaća autorske retrospektive, programe autora koji su nagrađivani na prethodnim revijama, programe inozemnih autora i filmske tribine. Revija je nacionalnog karaktera. 

Svečano otvorenje te program Revije počinje u petak 24. studenog u 18:00, odvijat će se u MM Centru (Savska cesta 25), a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Detaljan pregled programa revije dostupan je i na službenoj stranici Revije.

Ove je godine za Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prijavljeno ukupno 138 filmova, a u program je uvršteno 9 igranih filmova, 9 dokumentarnih filmova, 9 eksperimentalnih filmova i 3 animirana filma. Selekcijsku komisiju ove godine činili su producent Vedran Šuvar, akademska filmska redateljica i montažerka Judita Gamulin i filmski kritičar Silvestar Mileta.

Članovi stručnog ocjenjivačkog suda su direktor fotografije i redatelj Boris Poljak, filmski montažer Marin Juranić te redateljica Sunčica Ana Veldić. 

Žiriranje na Reviji je javno, a odvija se prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e.  Održat će se 26. studenoga u Zagrebu, a moći će se pratiti i online.

Reviju podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Zagreb.