Adeptus – Klara Dujmović

Adeptus – Klara Dujmović
-

Ovaj tjedan u rubrici Revijalni ponedjeljak donosimo vam razgovor s Klarom Dujmović iz udruge Blank_filmski inkubator, čiji je eksperimentalni film Adeptus na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva osvojio treću nagradu. 

Film prati priču tajanstvenog učenjaka u svijetu alkemije adeptu (lat. adeptus) koji je znao načiniti kamen mudraca, osnovni sastojak za stvaranje eliksira života. Film je nastao u sklopu Blankove internetske radionice malog autorskog karantenskog filma. 

Klara je studentica kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Otkrila nam je da ju je do snimanja dovela potreba za dokumentiranjem vlastitih istraživanja pokreta i da trenutno radi na novom eksperimentalnom filmu Valovi. Pročitajte odakle joj ideje za filmove i čitajte rubriku Revijalni ponedjeljak kako biste bili ukorak s nama u praćenju putovanja filmova nagrađenih na prošlogodišnjim revijalnim i festivalskim izdanjima!

1. Kako je počela Vaša ljubav prema filmu?

Ljubav prema filmu odnosno stvaranju filmova započela je slučajno. U tom smjeru odvela me fotografija s kojom sam se ozbiljnije upoznala i razvijala vještinu tijekom preddiplomskog studija Primijenjene umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Sa snimanjem sam započela iz potrebe za dokumentiranjem vlastitih istraživanja pokreta, tijela, međusobnih odnosa tijela i okoline, unoseći performativni karakter i iz želje da zabilježim određenu atmosferu uz upotrebu zvuka, za što mi fotografija nije bila dovoljna.

2. Kako Vam je bilo sudjelovati na prošlogodišnjoj online Reviji te kako uspijevate organizirati snimanja za vrijeme pandemije?

Sudjelovanje na Reviji bilo mi je vrijedno iskustvo i potvrda za rad, a posebno mi se svidio princip onlinejavnog žiriranja.

3. Kako birate ideje za film?

Ideje za film vučem iz promatranja osobnih stanja i uronjenosti u okolinu u kojoj obraćam pažnju na detalje te se poigravam s različitim elementima nastojeći prenijeti vlastiti doživljaj, ali i otkriti nešto novo tijekom samog procesa stvaranja.

4. Kako napreduju Vaši ovogodišnji filmovi? Hoćete li i ove godine prijaviti svoj film na Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva?

Ono što me potakne na stvaranje filma jest određeni impuls, emocija koja se pojavi uz određenu ideju, a zatim potreba da ga prenesem u audiovizualnu formu. 

Trenutno radim na novom eksperimentalnom filmu Valovi, za koji su odobrena HAVC-ova sredstva za sufinanciranje i koji će biti gotov do listopada ove godine. Budući da je priča autobiografska, prati odnos između dviju osoba te sam i sama protagonist i snimatelj, stoga imam sreću da nemam problema s organizacijom snimanja unatoč okolnostima koje su nas zatekle s pandemijom.